تاریخ انتشار : شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۶

ایلام؛ پایلوت طرح مقابله با بیابان زایی کشورهای ایران و عراق است

ایلام؛ پایلوت طرح مقابله با بیابان زایی کشورهای ایران و عراق است
ایلام - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام گفت: طی تفاهم نامه بین کشورهای ایران و عراق، مناطق سه گانه ای در ایلام، خوزستان و عراق برای نهال کاری با هدف مقابله با بیابان زایی به عنوان پایلوت انتخاب می شود.

به گزارش ایرنا، ابراهیم پیرزادیان در نشست خبری تشکیل شده در بستر فضای مجازی استان اظهار کرد: طی سفر اخیر مسوولان ۶ وزارتخانه کشور ایران به عراق و دیدار با مسوولان این کشور یک تفاهم نامه مشترک دوجانبه منعقد و مقرر شد در قالب این تفاهم نامه اقداماتی جهت مقابله با بیابان زایی و مهار ریزگرد انجام گیرد.

وی بیان کرد: اجرای طرح تفصیلی، شناسایی کانون های بحران، پروژه های مکانیکی و بیومکانیکی در داخل استان و شناسایی کانون های بحرانی در داخل خاک عراق با یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار انجام گرفته و باتوجه به انعقاد تفاهم نامه ای که سال ۹۵ توسط استاندار وقت ایلام با استاندار واسط عراق برای اجرای طرح نهال کاری به طول ۸۰ کیلومتر صورت گرفت؛ فاز اول آن از خروجی مرز مهران تا شهر کوت واقع در استان واسط عراق ۲۰ کیلومتر نهال کاری انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام افزود: طبق این تفاهم نامه نهال مورد نیاز این طرح در نهالستان های مهران و دهلران تولید می شود و کاشت، نگهداری، آبیاری و مراقبت از این نهال ها را طرف عراقی انجام می دهد و احتمال گسترش این طرح زیست محیطی در کانون های تولید ریزگرد و اراضی بیابانی عراق وجود دارد.

پیرزادیان در مورد طرح چهارساله کاشت یک میلیارد نهال هم توضیح داد: این پروژه در قالب طرح بین المللی کاشت یک تریلیون درخت تا سال ۲۰۳۰ است و همه کشورهای جهان طبق کنوانسیون های جهانی موظف و مکلف به اجرای آن هستند و در کشور ایران نیز کاشت میلیارد درخت در مدت چهار سال با مشارکت همگانی مردم در دستور کار است.

واریز خسارت وارده به طبیعت حاصل فعالیت شرکت اکتشافی نفت بانکول به خزانه

وی یادآور شد: بر اساس بند ب ماده ۱۲ قانون افزایش بهره وری قانون کشاورزی و منابع طبیعی، دولت مکلف به برآورد خسارات وارده به عرصه های طبیعی است که طبق این آیین نامه، بازدید میدانی و نظارت بر نحوه کار شرکت بهره بردار در دستور کار است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام ادامه داد: این شرکت مکلف به تردد از جاده های قدیمی بین مزارع بوده و همچنین میزان خسارت و زیان وارده به طبیعت نیز احصا و توسط این شرکت به خزانه واریز و خود شرکت نیز به جبران درختان قطع شده در حال نهالکاری در عرصه ای ۱۰ هکتاری است و بعد از اتمام اجرای جاده سازی هم مکلف به ایجاد نهال کاری در سه ردیف حاشیه جاده و نگهداری از این درختان شده است.

پیرزادیان بیان کرد: اجرای هر پروژه ای با نظارت دستگاه های نظارتی و در چارچوب قانون است و در پروژه نفتی بانکول نیز دستگاه های مرتبط و تشکل های زیست محیطی بر روند اجرای این طرح نظارت کامل دارند و شرکت مجری مکلف به اجرای ملاحظات و پیوست زیست محیطی شده است.

وی با اشاره به اینکه منافع اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی سه مولفه اجرای طرح های توسعه محور هستند، ادامه داد: در پروژه بانکول، خسران وارده بر عمق خاک اراضی زراعی و جنگلیِ مشمول آیین نامه بند ب ماده ۱۲ و همچنین زیان وارده به ۲۳۰ پایه درخت شاخه زاد در طول ۱۵ کیلومتر مسیر بین مزارع تا جاده آسفالت و محل حفر چاه برآورد خسارت شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام با بیان اینکه تشکل های زیست محیطی بازوی اصلی این مجموعه در حراست از عرصه های جنگلی هستند، یادآور شد: جلسات متعددی در موضوع چاه اکتشافی بانکول با انجمن های مردم نهاد زیست محیطی برگزار و بازدیدهای مکرری با حضور مسئولان ارشد استانی از محل اجرای پروژه انجام شد و این تشکل ها از ماهیت اجرایی طرح آگاهی یافتند و نکته قابل ذکر اینکه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در چارچوب قانون و ملاحظات زیست محیطی موظف به همکاری با طرح های توسعه محور است.

پس چرای مزارع عامل اصلی آتش سوزی ها در ایلام است

پیرزادیان اضافه کرد: جهت مدیریت آتش سوزی های احتمالی در عرصه های طبیعی اقداماتی چون تشکیل و ساماندهی گروه های مهار آتش، تشکیل قرارگاه روح الله با همکاری سپاه و و برگزاری ستاد ویژه بحران با تاکید استاندار بر آمادگی همه دستگاه ها برای مشارکت در مهار آتش سوزی ها انجام گرفت.

وی افزود: طبق بررسی های آسیب شناسی شده در متوسط ۲۱ سال گذشته، کانون های اصلی بروز آتش سوزی های استان شناسایی و در مناطق مستعد امکانات ویژه انسانی و تجهیزاتی مستقر شده است ؛ سال جاری عمده آتش سوزی ها در اراضی کشاورزی و با منشا پس چرای مزارع بوده که کشاورزان بنا به یک باور غلط برای آماده سازی کشت دوم و مبارزه با آفات اقدام به آتش زدن پس چرای مزارع می کنند.

بهره برداری شرکت های تعاونی از فرآورده های جنگلی منوط به حفاظت از این عرصه هاست

وی در مورد بهره برداری از فرآورده های جنگلی هم توضیح داد: امسال در استان ایلام باتوجه به بارش های مطلوب نزولات جوی، برای اولین بعد از گذشت هفت سال مجوز بهره برداری از فرآورده های جنگلی از جمله سقز برای تعاونی های بهره برداری (۱۲۲ تعاونی) صادر و در این راستا آموزش های لازم به تعاونی ها داده شد.

پیرزادیان مدت زمان فعالیت شرکت های تعاونی بهره برداری از سقز را ۲ ماه اعلام و اظهار کرد: دستورالعمل هایی در برداشت سقز برای شرکت های تعاونی از جمله ممنوعیت تیغ زنی شاخه هایی با قطر کمتر از ۲۰ سانتیمتر و پرهیز از تیغ زنی عمقی صادر شده است و مردم بومی محلی در قالب تعاونی های مشارکتی، بهره برداری، مراقبت و حفاظت از عرصه های جنگلی را بر عهده دارند.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام، جنگل های زاگرس با قدمت طولانی بیش از پنج هزار سال دارای یکی از قدیمی ترین اکوسیستم های طبیعی جهان است و برای رخداد پدیده خشکیدگی درختان بلوط این اکوسیستم، طبق بررسی ها و مطالعات بیش از ۷۲ علت از جمله هجوم مکرر ریزگرد و تغییرات اقلیمی اعلام شده است.

وی افزود: بر اساس ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه، بهره برداری از عرصه های طبیعی ممنوع است و برای تامین چوب مورد نیاز، طرح زراعت چوب در استان اجرا شده که در مناطق گرمسیری گونه اکالیپتوس و نواحی سردسیر هم صنوبر تولید می شود و متقاضیان طرح زراعت چوب در صورت تأمین آب امکان ورود به این طرح را دارند.

به گزارش ایرنا، سرانه جنگل در استان ایلام به ازای به هر نفر یک هکتار است در حالی که میانگین کشوری به ازای هر نفر ۰.۲ هکتار است و ۹۹.۶۳ درصد اراضی طبیعی استان کاداستر دارد.

از گستره ۲ میلیون هکتاری استان ایلام یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن را اراضی طبیعی تشکیل داده است./ایرنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.