تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۹

رئیس ستاد اربعین خبر داد: آمادگی ۲ هزار اتوبوس برای انتقال زائران در مرز مهران

رئیس ستاد اربعین خبر داد: آمادگی ۲ هزار اتوبوس برای انتقال زائران در مرز مهران
تهران- رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) از آماده شدن ۲ هزار اتوبوس در مرز مهران برای انتقال زائران تا ساعاتی دیگر خبر داد و گفت: موج اصلی برگشت زائران از ساعت ۱۲ شب به بعد آغاز می‌شود که برای آن تمهیداتی اندیشیده شده است.

سید مجید میراحمدی پنجشنبه شب با اشاره به رضایتمندی بالای شرکت‌کنندگان در حماسه بزرگ اربعین گفت: به کرات میان زائران در همه مرزها حضور پیدا می‌کردیم و شاهد رضایت آنها در مسیر رفت و برگشت بودم و این مراسم را متفاوت با سالهای گذشته می‌دانستند.

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) با بیان اینکه امسال زائران اربعین به نیابت از شهدای مدافع امنیت در این حماسه عظیم حضور پیدا کردند، افزود: در گذشته با چالشهایی مواجه بودیم که هرساله تکرار می‌شد امسال هم گرمای هوا به آن اضافه شد. از دیگر چالشها ماندگاری زوار و سختی عبور بود. بعضی مواقع سیل جمعیتی که به سمت مرز می‌آمد بسیار زیاد بود و به مرور تبدیل به گردابی می شد که باعث نگرانی زائران و اداره‌کنندگان می‌شد و هرلحظه ممکن بود با خطر بزرگی مواجه شویم. به همین دلیل توقف ساختمان به طول می‌انجامید.

میراحمدی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های ستاد مرکزی اربعین برای رفع این چالش قدیمی، گفت: مرز مهران دو درب خروجی داشت که عبور از آن بسیار سخت بود. پس از خروج تعداد گیت‌های ورودی عراق ۳۰ عدد و بسیار کم بود که باعث کندی حرکت می‌شد. با عراق وارد گفت‌وگو شدیم و دولت عراق به خصوص وزیر کشور آقای الشمیری هم به شکل جهادی وارد شدند. درب‌های خروجی را افزایش دادیم و گیت‌های ورودی به بیش از ۱۲۰ گیت افزایش یافت.

وی ادامه داد: همچنین توافقی صورت گرفت که اگر این ۳۰ گیت افزایش پیدا نمی‌کرد، تا دو برابر ظرفیتی که عبور کردند، امکان عبور داشتند. توافق کردیم وقتی مشخصات زائر توسط پلیس گذرنامه کنترل می‌شود، به لحظه برای پلیس گذرنامه عراق ارسال شود و نیازی به کنترل آنها نباشد و فقط مهر بزنند، این به شدت سرعت را افزایش داد. نام این طرح، «امام سجاد (ع)» بود که توقف زائران را از چند ساعت به چند دقیقه کاهش داد. این طرح در مرز شلمچه نیز اجرا شد.

میراحمدی با بیان اینکه مرز خسروی به صورت ۲۴ ساعته فعالیت می‌کرد، گفت: حشدالشعبی مسئولیت امنیت را پذیرفته و امنیت خوبی را برقرار کردند. گیت‌های خروجی این مرز از ۵۰ گیت به ۹۲ گیت افزایش پیدا کرد. در مرز تمرچین هم گیت‌های خروجی از ۲۰ به ۲۸ افزایش پیدا کرد و عبور از مرز نیز ۲۴ ساعته شد.

معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با اشاره به اینکه مرز چذابه به اتباع خارجی افغانستانی و پاکستانی اختصاص یافته بود، افزود: گیت‌ها از ۲۴ به ۳۶ گیت تبدیل شد. مبتدی خروجی در مرز باشماق هم از ۲ گیت به ۱۲ گیت افزایش یافت. در نتیجه یک آرامش و سهولت برای زائران ایجاد شد. همین امر سبب شد برای خروج تا ۶ میلیون زائر در نظر گرفته شده بود.

میراحمدی اظهار کرد: در اقدامی با همکاری خود زوار شروع اعزام را به جای ۱۰ صفر، از روز اول ماه صفر قرار دادیم و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار زائر در این ۱۰ روز، از مرزها عبور کردند. موکب‌های عراقی عموماً از ۱۰ صفر فعال می‌شوند. اما برای اینکه زائران ما در شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا دچار مشکل نشوند، برنامه‌ریزی و موکب‌های خودمان را اعزام کردیم که تغییراتی از این جهت صورت دادیم. بنابراین باعث راحتی زوار از همه نظر مانند حمل‌ونقل، عبور ‌و مرور و راحتی برای مکان استراحت بود.

رئیس ستاد مرکزی اربعین با ارائه آمار عبور و مرور زائران از ابتدای ماه صفر تا روز اربعین، بیان کرد: خروج از مرز مهران ۴۷/۱ درصد، شلمچه ۲۵/۳ درصد، چذابه ۹/۵ درصد، خسروی ۱۵/۳ درصد، تمرچین ۱/۵ درصد و باشماق ۱/۳ درصد بود. برای برگشت هم تغییراتی در این اعداد صورت گرفت مثلا مرز مهران در برگشت تا الان به قریب ۴۹ درصد شده است.

وی با اشاره به اختلال کوتاه مدت سامانه سماح در ایام ثبت نام گفت: برخی زائران به دلیل برنامه‌ریزی، نتوانستند در این سامانه ثبت نام کنند. اما تقریبا با حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد تفاوت، تقریبا زائران از همان مرزهایی کهه در سامانه اعلام کرده بودند، رفت و آمد کردند.

میراحمدی تصریح کرد: به خاطر اختلالی که برای سامانه سماح پیش آمد، بخشی از برنامه‌ریزی‌های ما نیز دچار مشکلاتی شد ولی به مدیریت کلان خدشه‌ای وارد نشد. از ابتدای طرح جدید، تنظیم کرده بودیم که اگر ۶۰ درصد از زائران هم متناسب با برنامه‌های ما عمل نکنند، باز موفق شویم. این موفقیت حاصل شد و توانستیم متوجه رفتار زائران در زمان و مکان عبور شدیم. مساله بیمه، پرداخت ارز مسافرتی و مسائل الزام‌آور برای ثبت نام در سامانه سماح قدری دچار اختلال شد. اما موفقیت‌آمیز و روبه‌جلو بود.

معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور با قدردانی از اقدامات بانک مرکزی، گفت: زائران غیر از ثبت نام در سامانه سماح توانستند، ارز مسافرتی دریافت کنند. اتفاق خیلی مثبتی صورت گرفت و به متناسب با مبلغ تعیین شده ارز تامین کردند و مشکلی به‌وجود نیامد.

وی با اشاره به شلوغی فعلی مرز مهران، گفت: اگر اخبار و اطلاع‌رسانی‌های ستاد مرکزی اربعین دنبال کرده باشید، دائما درباره این روزها هشدار می‌دادیم. در یکی دو روز قبل از اربعین در مرزهای ۶گانه به همراه وزیر کشور حضور پیدا می‌کردیم. به دلیل دوری مسیر، برگشت اتوبوس‌ها ۲ تا ۳ روز به طول می‌انجامد و ناوگان حمل‌ونقل دچار یک عقب‌ماندگی می‌شود.

رئیس ستاد مرکزی اربعین ادامه داد: دولت در حال چاره‌اندیشی برای این موضوع است و آیت‌الله رئیسی دستوراتی در این زمینه داده است. این عقب‌ماندگی‌ها مربوط به گذشته است و باید حل شود. محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و احمد وحیدی وزیر کشور در حال پیگیری هستند. امکانات در حال گسیل شدن از استان‌های مختلف به سمت مرز مهران است ‌نگرانی وجود ندارد و فقط ماندگاری ۱/۵ تا ۲ ساعت افزایش خواهد داشت.

معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور افزود: امسال تردد به نسبت سال گذشته ۱۸/۳ درصد افزایش داشته است و بر اساس آخرین آمار، ۴ میلیون و ۲۱ هزار ۱۹۶ نفر تا ساعت ۶ بعد از ظهر امروز -۱۶ شهریور- از مرزها عبور کردند.

وی با بیان اینکه در مورد تامین آب مشکلی وجود نداشت گفت: با وجود اینکه تقریبا ۱۲۰۰موکب در ۶ مرز فعالیت شبانه‌روزی داشتند، اما ریسک نکردیم و بیش از ۱۴۰ میلیون بطری آب و ۳۱۰ هزار تن قالب یخ ۲۰ کیلویی تهیه و کارخانه‌های تولید یخ را در مرزها احداث کردیم. تامین و نگهداری آب در سرما، پروژه بزرگی بود که به فضل خدا انجام شد. رساندن آب خنک به زائران هم به برنامه‌ریزی و تدارکاتی چون دوران دفاع مقدس نیاز داشت که به خوبی انجام شد و زائری حتی برای یک لحظه مشکل آب خنک نداشت. این زیرساخت‌ها برای سال‌های بعد هم خواهد بود که ما از زیرساخت‌های علمی نیز استفاده کردیم.

میراحمدی با بیان اینکه حدود ۱۰۰ هزار زائر پاکستانی وارد کشور ما شدند، گفت: شرط ما با دولت پاکستان این بود که زائران این کشور با اتوبوس‌های خودشان به مرزهای بروند. اما این شرط محقق نشد و تنها ۴۷۰ اتوبوس پاکستانی وارد کشور ما شدند و ۹۵ درصد زائران پشت مرزها ما آمدند که اگر پذیرش نمی‌کردیم، وضعیت بد و دلخراشی ایجاد می‌شد. لذا ما آنها را با اتوبوس‌های خودمان پذیرش کردیم، درحالی که در برنامه‌ریزی‌های ما وجود نداشت. الان برگشت این زائران هم با مشکل مواجه شده است. اما نگرانی خاصی نداریم.

رئیس ستاد مرکزی اربعین با اشاره اقدامات این ستاد با همکاری دولت عراق در زمینه اربعین، اظهار کرد: بنا شد گذرنامه ویژه اربعین با مختصات مورد نظر عراق آماده شد که یک موفقیت بزرگ بود و کار را سرعت داد. همچنین گذرنامه‌های دارای اعتبار زیر ۶ ماه و حتی ۲ سال را تمدید کردیم. بنابراین با همت عزیزان فراجا، مشکل بیش از یک میلیون نفر حل شد.

وی ادامه داد: براساس آخرین آمار، کمیته امداد و نجات و کمیته بهداشت و درمان به بیش از ۳ میلیون نفر خدمات ارائه کردند؛ از خدمات سرپایی گرفته تا عمل‌های سنگین جراحی. نکته مهم این است که بخشی از زائران غیرایرانی اربعین منتظر اربعین هستند که به مراکز درمانی ایرانی مراجعه کنند زیرا علم و دانش کادر درمانی مورد رضایت است.

میراحمدی تعداد فوتی‌های هموطنان در این ایام را ۹۹ نفر اعلام کرد و گفت: متاسفانه ۲۲ نفر از این فوتی‌ها خودشان را بیمه نکردند. از ۴ هزار نفر مصدومی هم حدود ۷۵۰ نفر خود را بیمه نکرده بودند و سخت پشیمان هستند در حالی که هزینه بیمه بسیار ناچیز بود.

معاون وزیر کشور اضافه کرد: موکب‌ها امسال به راحتی عبور کردن و مطلقاً مشکلات گذشته را نداشتند. ۳ هزار و ۲۴۷ نفر موکب مردمی فعال داشتیم. هزار و ۲۹۲ موکب، در مدار مرز به داخل خدمات می‌دادند. هزار و ۹۵۵ موکب هم در داخل عراق بودند. موکب‌های مردمی در این ایام بیش از ۲۰ میلیون نفر شب‌خواب را برای اسکان آماده کردند و نزدیک به ۱۰۶ میلیون پرس غذا به صورت صبحانه، نهار و شام تهیه کردند. دولت مردمی در کنار مردم و خدمت زائران بود و مشکلی وجود نداشت.

میراحمدی مهم‌ترین چالش اربعین امسال و سال آینده را گرمای هوا دانست و گفت: امسال در طول مسیر برای تحمل گرما تدابیری مثل ایجاد سایه‌بان، جت فن و مه‌پاش وجود داشت و حتما سال آینده هم برنامه‌هایی در این زمینه خواهیم داشت.

وی چالش مهم دیگر را حمل‌ونقل عنوان کرد و گفت: امسال تنها سالی بود که زائر هر زمان به پایانه مرزی مراجعه می‌کرد، امکان تهیه بلیت داشت و این مساله شلوغی، به دلیل اوج بازگشت زائران طبیعی است و ان‌شاءالله حل می‌شود سال آینده نیز این مشکل را حل خواهیم کرد. دولت محترم نیز مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس به روز دنیا را صادر کرد؛ اما چون دیر وقت بود، به اربعین نرسید و سال آینده به کمک ما خواهد آمد.

معاون وزیر کشور تأکید کرد که زائرانی که هنوز در عراق هستند زودتر برگردند زیرا موکب‌های مردمی تا بیش از فردا قادر به ادامه فعالیت نیستند و موکب‌های عراقی نیز از ظهر دیروز جمع شده و از روز شنبه همه چیز در عراق به حالت عادی برمی‌گردد، لذا امکان ماندن وجود ندارد./ایرنا

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.