تاریخ انتشار : شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۵

قصه غم‌انگیز بی‌پایان،

یادی از شهدای بمباران هوایی زمین فوتبال چوار

یادی از شهدای بمباران هوایی زمین فوتبال چوار
ایلام - هواپیماهای رژیم بعثی عراق ۲۳ سال پیش و در بیست و سوم بهمن ماه سال ۱۳۶۵ در جنایتی وحشتناک و غیرانسانی با پرواز در ارتفاع پایین بر فراز زمین فوتبال چمن بخش چوار و ریختن بمب تعدادی از نوجوانان و جوانان فوتبالیست ایلامی را که در حال انجام مسابقه بودند به شهادت رساندند.

 

در دوران هشت سال جنگ تحمیلی بسیاری از مرزهای غربی کشورمان تحت تاثیر حمله دشمن بعثی قرار گرفت و دشمن هرگاه در جبهه‌های نبرد کم می‌آورد، به حمله‌های هوایی ناجوانمردانه به مناطق مسکونی و کشتار غیرنظامیان اقدام می‌کرد.

۱۲۷ شهر ایران در طول جنگ تحمیلی زیر بمباران هوایی رژیم بعث قرار گرفت که علاوه بر به شهادت رسیدن شمار زیادی از مردم بی‌دفاع، بخش‌هایی از زیرساخت‌های کشاورزی، صنعتی و خدماتی کشور از بین رفت اما مقاومت مردم دشمنان را شکست داد.

بمباران شهرهای مرزی و غربی کشور که در مقایسه با مناطق مرکزی ایران از توان دفاعی کمتری هم برخوردار بود، در طول جنگ بارها و بارها توسط هواپیماهای جنگی رژیم بعث با استفاده از بمب‌های شیمیایی و غیرشیمیایی تکرار شد.

استان ایلام در طول هشت سال دفاع مقدس کارنامه پر افتخاری دارد، مقوله استقامت و پایداری عامل حیات و بقای نظام مقدس جمهوری اسلامی است که مردم انقلابی و ولایتمدار استان ایلام در طول هشت سال دفاع شجاعانه از مرزهای آن به بهترین شکل و مفهوم تداعی کرده و به نمایش گذاشتند.

این استان محل انجام عملیات های غرورآفرینی در دوران هشت سال جنگ تحمیلی چون میمک، والفجر سه، کربلای یک، محرم و فتح المبین بوده است، تنها در شهر مهران شاهد عروج بیش از ۶ هزار شهید گلکون کفن بوده ایم، این استان بیش از یک هزار بار مورد هجمه وحشیانه هواپیماهای رژیم بعثی قرار گرفت و تنها در شهر ایلام ۶۰ درصد شهر ویران شد، اما این مردم ولایت مدار با تحمل سخت ترین مشکلات حاضر به رها کردن استان خود نشدند.

ایلام یکی از استان هایی بود بود که در طول جنگ تحمیلی بارها مورد حمله هوایی قرار گرفت، اهالی این استان که بیش از ۳۶۰ بار آماج بمباران‌های سنگین هوایی در طول هشت سال دفاع قرار گرفتند اما پشت جبهه را خالی نکرده و در چند کیلومتری خاکریزهای دفاع مقدس به زندگی روزمره پرداختند به نوعی شرایطی بهتر از آنان که در سنگر بودند، نداشتنند.

اما حادثه فوتبال خونین شهر چوار برگ سرخ دیگری از تاریخ پر افتخار حماسه دفاع مقدس را رقم زد، ۲۳ بهمن سال ۶۵ واقعه عظیمی در استان ایلام و زمین فوتبال شهر چوار به وقوع پیوست که به جرات می توان آن را بزرگترین رویداد ناگوار تاریخ فوتبال ایران نامید.

حادثه از این قرار بود که در زمان جنگ عده ای از جوانان شهر ایلام و چوار، اقدام به برگزاری یک مسابقه دوستانه بین منتخب چوار و جوانان ایلام می کنند، در بحبوحه جنگ عراق علیه ایران و تاثیرات منفی جنگ بر مردم، با تلاش بخشدار وقت چوار تصمیم گرفته شد که مسابقه فوتبالی بین تیم های منتخب چوار و ایلام برگزار شود تا مقداری مردم از آن روحیه سرخورده ناشی از جنگ فاصله بگیرند.

۲۳ بهمن سال ۶۵ و در استان مظلوم و جنگ دیده ایلام اتفاقی افتاد که حلاوت بازی فوتبال را برای همیشه به کام دوستدارانش تلخ کرد و رنگ سبز زمین فوتبال چوار به سرخی گرایید، شرایط مهیای برگزاری مسابقه فوتبال بود و ۲ تیم ایلام و چوار در برابر یکدیگر صف آرایی کردند و با سوت داور، مسابقه با حضور جمعی از تماشاگران شروع شد.

نیمه اول بازی بدون هیچ مشکلی مانند همه بازی های روتین فوتبال با ۲ گل توسط جعفر نورمحمدی و محمد کمالوند به به سود تیم منتخب جوانان ایلام به پایان رسید و تیم ها بعد از استراحت کوتاهی برای برگزاری نیمه دوم فوتبال وارد زمین شدند.

تیم منتخب چوار در دقایق ابتدایی بازی توانست یکی از گل های خورده را توسط حسین هزاوه جبران کند و بازی طبق روال عادی خود در جریان بود تا اینکه زمان به دقیقه ۵۵ بازی رسید و داور یک ضربه کرنر به سود تیم ایلام گرفته و یکی از بازیکنان تیم منتخب ایلام برای زدن ضربه کرنر پشت توپ قرار می گیرد و همه منتظر زدن ضربه کرنر از سوی مصطفی نعمتی بازیکن تیم ایلام هستند.

وقتی رژیم بعث عراق می دید مردمی که این همه تحت فشار قرار دارند باز هم به آرمان های نظام و انقلاب پایبند هستند و با این شرایط مسابقات فوتبال را هم حتی در شهرهای مرزی برگزار می کنند، محل مسابقه فوتبال را بمباران کرد تا آن مسابقه فوتبال برای همیشه ناتمام بماند و تعداد زیادی از بازیکنان، مربیان، تماشاگران و داوران به شهادت برسند.

غرش هواپیماهای رژیم بعث همان لحظه خبر از آمدن جنگنده های عراقی در آسمان چوار را می دهد و ناگهان زمین سبز فوتبال چوار در منطقه ۱۸ قدم این تیم رنگی دیگر به خود می گیرد و سرخ فام از خون جوانان بی گناه و بی دفاعی می شود که منتظر شوت کرنر هستند.

زمین فوتبال چوار یکباره به کربلایی تبدیل می شود و سر از پیکر جدا، بدن های تکه پاره شده و ورزشکاران و ورزش دوستانی که ناگهان آسمانی شدند و مسابقه فوتبال منتخب چوار و ایلام در دقیقه ۵۵ برای همیشه تلخ و جگرسوز ناتمام ماند اما سندی شد بر مظلومیت و بی پناهی مردم صبور استان ایلام.

۲۳ بهمن ماه و بازی نیمه تمام تیم های منتخب چوار و ایلام را باید یکی از تلخ ترین روزهای تاریخ فوتبال جهان و یک جنایت تمام عیار جنگی دانست، در این فاجعه تاریخی ورزشی ۹ بازیکن، یک داور و پنج تماشاگر به شهادت رسیده و ده ها نفر نیز به درجه جانبازی نایل آمدند.

شهدای تیم منتخب چوار شامل حسین هزاوه بخشدار، سرمربی و کاپیتان با ۲۸ سال سن، صید محمد زارعی مدافع و هافبک با ۲۵ سال سن، مجتبی ناصری دروازه بان با ۲۲ سال سن، یونس تلوکی هافبک با ۱۹ سال و علی عباسی دفاع با ۱۸ سال سن است.

اسامی شهدای تیم منتخب جوانان ایلام و سن آنها در زمان شهادت به این شرح است: جهانگیر کاوه مهاجم با ۱۹ سال سن، محمد کمالوند مهاجم با ۱۸ سال، علی نجات کرمی هافبک با ۱۶ سال سن و عبدالرزاق مهدیه مهاجم با ۱۶ سال، همچنین در این فوتبال خونین حمیدرضا رضایتی با ۱۹ سال به عنوان داور و مراد آذرخش با ۱۵ سال سن، امجد حیدری با ۱۳ سال سن، خلیل مظفری با هشت سال سن، محمد جواد مظفری با هفت سال و سجاد مظفری با پنج سال سن به درجه رفیع شهادت رسیدند.

اما نکته تلخی که همچنان چون نیشتری بر جان مردم استان ایلام زخم می زند، عدم ثبت این واقعه جانگداز و سهمگین در تقویم ملی است که با وجود رایزنی ها و پیگیری های مکرر همچنان هیچ اقدامی در این راستا از سوی مسوولان ارشد کشوری صورت نگرفته است.

بیانات رهبر معظم انقلاب در۳۰ آبان ماه سال ۱۴۰۰ دردیداردست اندرکاران کنگره شهدای استان ایلام و اشاره معظم له به حادثه بمباران زمین فوتبال چوار انگیزه بیشتری به نوروزی داد تا اقدام به نوشتن داستان دقیقه ۵۵ کند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای در این دیدار بر نقش هنرمندان برای بازتاب دادن و شناساندن ابعاد این حادثه تاکید کردند و استفاده از قالب داستان را برای این رویداد یادآور شدند.

نماینده ایلام: دغدغه رهبری مبنی بر ضرورت معرفی حادثه زمین فوتبال چوار باید برآورده شود

نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی گفت: دغدغه مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت معرفی حادثه بمباران زمین فوتبال چوار به جهانیان باید برآورده شود.

علی اکبر بسطامی در حاشیه آغاز بکار جشنواره ملی گرافیک دقیقه ۵۵  ایلام در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تاریخ پرافتخار انقلاب اسلامی سرشار از حماسه ها و روزهای تلخ و شیرین است که ۲۳ بهمن ۶۵ یکی از خاص ترین روزهای دفاع مقدس است.

وی افزود: واقعه بمباران زمین فوتبال چوار که در آن یکی از تلخ ترین روزهای جنگ رقم خورد، حادثه‌ای بی‌نظیر است که در هیچ جای جهان سابقه نداشته است و سرگذشت جوانانی که مظلومانه از خاک به افلاک رسیدند باید به گوش جهانیان برسد.

دبیر اول فراکسیون ایثارگران و عضو شورای‌عالی ترویج فرهنگ شهادت و ایثار با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص واقعه بمباران زمین فوتبال چوار گفت: دغدغه مندی مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر ضرورت شناساندن این واقعه بزرگ به جهانیان نشان دهنده ارزش، اهمیت و بزرگی این واقعه است.

بسطامی ابراز امیدواری کرد: بتوانیم ضمن پاسداشت این روز در راه اعتلای نام و یاد شهدای گرانقدر دفاع مقدس، در زمینه ثبت ملی و جهانی این واقعه بی‌نظیر گام‌های ارزنده‌ای برداریم.

نماینده مردم ایلام با قدردانی از برگزار کنندگان این جشنواره گفت: جشنواره ملی گرافیک دقیقه ۵۵ در پی تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت شناساندن رویداد بمباران زمین فوتبال چوار که در جهان بی سابقه است، به عنوان اولین گام به همت حوزه هنری ایلام و همکاری ۱۴ دستگاه اجرایی برگزار شده و آثار منتخب در جام جهانی قطر به نمایش در خواهد آمد.

وی از همه هنرمندان، نویسندگان و فیلم سازان خواست که تلاش کنند با به تصویر کشیدن و نوشتن این حادثه مهم مظلومیت جوانان شهید فوتبالیست ایلامی را به همه جهان نشان دهند.

روایت نویسنده فارسی از فاجعه زمین فوتبال چوار ایلام در «دقیقه ۵۵»

عین‌الله نوروزی نویسنده، شاعر، نویسنده و کارآفرین صنایع دستی و مشاور شهردار منطقه پنج شیراز، نوید چاپ چهارمین کتاب خویش تحت عنوان« دقیقه ۵۵» با موضوع حادثه بمباران زمین فوتبال چوار استان ایلام داد.

این نویسنده شنبه در گفت و گو با ایرنا، انگیزه‌های گوناگونی را برای نوشتن این داستان بلند درباره فاجعه بمباران زمین فوتبال چوار استان ایلام بیان کرد.

نوروزی گفت:‌ انگیزه هایی همچون عشق به وطن، احترام به رزمندگان، عشق به شهدا و پاسداشت دفاع مقدس من را به نگارش این اثر واداشت.

این نویسنده که دی ماه سال ۸۷ بر اثر واژگونی اتوبوس دچار معلولیت شد، ادامه داد:‌ خودم زمانی که هنوز معلول نشده بودم مربی فوتبال بوده و علاقه به فوتبال دارم و انگیزه دیگر من گرامیداشت یادبود کسانی است که در زمین فوتبال شهید شدند و این هم محرک بیشتری من برای نگارش داستان بلند دقیقه ۵۵ بوده است.

سال ۱۳۶۵ زمانی که زمین فوتبال چوار ایلام بمباران شد، نوروزی دانش آموز دبیرستان در بخش خرامه شیراز بود(خرامه اینک شهرستان است) و در انشایی که همان زمان نوشت احساسات خود را در باره فاجعه چوار بیان کرد.

این نویسنده اهل شهرستان خرامه فارس گفت:‌ ادای دین به شهید حسین هزاوه بخشدار شهید چوار به نظرم باید بیش از این باشد زیرا این شهید در آن شرایط جنگی برای پاسداشت انقلاب و گردهم آوردن مردم و برگزاری مسابقه فوتبال و شادابی آنان زحمت کشید هر چند نام زیادی از او برده نمی شود.

نوروزی اظهار داشت:‌ در مصاحبه ها و گزارش های خبری فضای مجازی و ساخت کلیپ‌هایی با موضوع بمباران زمین فوتبال چوار، نام قهرمان ملی داستان دقیقه ۵۵ بنده  شهید حسین هزاوه بخشدار دلسوز و مردمی و بنیانگذار و مربی تیم فوتبال چوار کمتر به چشم می خورد.

برپایه این مقدمات و انگیزه ها، اندیشه نوشتن داستان بلند دقیقه ۵۵ براساس فاجعه بمباران زمین فوتبال چوار ایلام در ذهن و بر قلم عین الله نوروزی شکل گرفت.

او گفت:‌ کتاب دقیقه ۵۵ در حال آماده سازی است، تعداد پارت‌های داستان مشخص نیست ممکن است به بیش ازپانزده پارت هم این داستان بلند برسد./ایرنا

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.